Mensen hebben een zekere mate van spanning (stress) nodig om fit en alert te blijven en goed te functioneren. Dagelijks doen wij lichamelijke en geestelijke spanning op. Dat overkomt ons of we doen het zelf. Meestal kunnen ons lichaam en onze geest die spanning ook weer laten wegvloeien als we uitrusten of slapen.

 

Maar wat nu als er te veel spanning op ons afkomt en we die niet meer kunnen verwerken? Dan zet de spanning zich in het lichaam vast; vaak in de spieren rond de wervelkolom, vooral in de onderrug en in het nekgebied. Dit soort spanning gaat niet vanzelf weg en kan jarenlang aanwezig blijven en een soepel en gezond functioneren van het lichaam belemmeren. De spanning oefent druk uit op vertakkingen in ons zenuwstelsel, dat daardoor zijn werk niet goed meer kan doen. Ons zenuwstelsel is een fijnmazig systeem dat er samen met de hersenen onder meer voor zorgt dat ons lichaam zichzelf van veel problemen en kwalen kan genezen.

 

Als het zenuwstelsel niet optimaal kan functioneren, omdat het belemmerd wordt door spierspanningen, dan resulteert dat in problemen. Kwalen en aandoeningen worden dan niet onderkend door de hersenen en die doen er dus ook niets aan. Dat leidt vaak tot langdurige ‘zeurende’ kwalen en pijn of stijfheid, waarvan zoveel mensen last hebben.

 

Vastgezette spanning (body stress) ontstaat door fysieke overbelasting zoals zwaar werk; ongeval; whiplash, verkeerde zit- of werkhouding of overbelasting door sport. De rug krijgt het zwaar te verduren, maar vaak ook nek, schouders, heupen, knieën en andere gewrichten.

 

Body stress kan ook ontstaan door psychische of emotionele spanningen, die zich in het lichaam vastzetten: relatieproblemen; slechte werksfeer; verdriet; depressie; shock. Dit soort spanning zet zich vast in nek, schouders, kaken, middenrif en ribben.

 

Steeds vaker wordt body stress veroorzaakt door contact met chemische stoffen in onze leefomgeving. Conserveringsmiddelen, smaak-, kleur- en geurstoffen staan niet voor niets op verpakkingen vermeld, want niet iedereen kan er tegen. Ook luchtvervuiling, schoonmaakmiddelen, cosmetica leiden soms tot fysieke reacties, die zich in de vorm van spanning vastzetten. Dit leidt vaak tot nek- en hoofdpijn.